Πέτρος Σφηκάκης

Πέτρος Σφηκάκης

Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Διευθυντής Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», Καθηγητής Παθολογίας - Ρευματολογίας

Ο Πέτρος Σφηκάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1985 με «Άριστα».

H επιστημονική και ακαδημαϊκή του καριέρα ξεκίνησε στην Ιατρική Αθηνών, όπου εκπόνησε την διδακτορική διατριβή του, συνεχίστηκε στις ΗΠΑ ως Επικουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Παν/μιου USUHS, Maryland, ενώ από το 1995 είναι στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Από 10-ετίας είναι Καθηγητής-Διευθυντής της Πρώτης Παθολογικής Προπαιδευτικής Κλινικης και της Μονάδας Ρευματολογίας του ΕΚΠΑ στο Λαικο Νοσοκομείο, σημερα δε υπηρετεί σε Τρίτη θητεία ως Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. Εχει διατελεσει, μεταξυ αλλων Προεδρος της Ελληνικης Ρευματολογικής Εταιρίας και μέλος της Ευρωπαικής Συμβουλευτικής Επιτροπης για την ερευνα της Παγκοσμιας Οργανωσης Υγείας. Το πρωτότυπο ερευνητικο του εργο εχει υψηλή διεθνή αναγνωρισιμότητα με βιβλιομετρικούς δείκτες που τον κατατασουν στο ανώτερο 1% μεταξύ των Ελλήνων Ιατρών, έχει δε συμβάλλει στην κατανόηση της παθογένειας και στην βελτίωση της θεραπευτικής προσεγγίσεως των αυτοάνοσων ρευματικών νοσημάτων.